Mirties trauka

Šiandienos pratybos yra Deadlift, viena iš efektyviausių jėgos pratimų, skirtų kelioms didelėms raumenų grupėms kūne. Deadliftai pirmiausia aktyvuoja nugaros raumenis, sėdmenų raumenis ir stiprius, tačiau ir core raumenys atlieka svarbų vaidmenį. Šis pratimas yra žinomas kaip jėgos, galios ir stabilumo kūrimo priemonė, kas daro jį labai vertingu tiek kasdieniams kroviniams, tiek sporto pasirodymams.

Teisinga technika

Norint teisingai atlikti deadlift, reikia sutelkti dėmesį į teisingą techniką, kad išvengtumėte traumų ir maksimaliai padidintumėte poveikį.

  1. Užsidėkite kojas pečių plotyje su pirštais lengvai rodančiais į išorę. Stovėkite arti svorio štangos, kad ji beveik paliestų blauzdas.
  2. Suimkite štangą viršutiniu suėmimu arba mišriu suėmimu (viena ranka viršuje, kita po štanga).
  3. Būkite atsargūs ir nusileiskite į pusė-squat poziciją. Laikykite nugarą neutralią (negalite būti suplakta), su krūtine į priekį ir pečiais virš štangos.
  4. Pirmiausia pradėkite judesį stumdami kojas žemyn į grindis, ir kelkite štangą palei kojas, tuo pačiu pratęsę klubus ir kelius.
  5. Judėjimo viršuje stovėkite tiesiai, visiškai iškėlę klubus. Venkite lenktis atgal arba perdėti judesio apatinėje nugaros dalyje.
  6. Nusileiskite štangą atgal į žemę pirmiausia stumdami klubus atgal, o tada kontroliuodami lenkite kelius, kol štanga vėl atsistos ant grindų.

Dažniausios klaidos

Štai kelios dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurias žmonės daro atlikdami deadlift ir kaip jų išvengti:

  • Nugara pasilenkusi: Tai gali sukelti rimtų nugaros traumų. Įsitikinkite, kad laikote tiesią arba neutralią stuburo padėtį viso pakėlimo metu.
  • Per ankstyvas klubų kilimas: Daugelis žmonių per greitai pakelia klubus, prieš štangai pakilus nuo žemės, dėl to nugarai tenka per didelė apkrova. Laikykite klubus žemai, kol štanga praeina pro kelius.
  • Per didelis lenkimas viršuje: Nepakankamai be reikalo lenkitės atgal, kai stovite. Stovėkite tiesiai, nespaudžiant juosmens be reikalo.

Modifikacijos ir variacijos

Yra keletas modifikacijų ir variacijų deadlift, kurios gali būti pritaikytos skirtingiems įgūdžių lygiams ir tikslams.

  • Sumo deadlift: Ši variacija suteikia platesnę stovėjimo padėtį ir daugiau dėmesio klubams bei vidiniams šlaunims. Taip pat lengviau tiems, kurie turi ribotą judrumą klubuose.
  • Trap Bar Deadlift: Naudojant trap bar (hex-bar), stovi viduje štangos, dėl ko keičiasi svorio pasiskirstymas ir tai palengvina nugarą, tuo pačiu suteikdama vertikalesnį kėlimo judesį.
  • Kettlebell deadlift: Puikiai tinka pradedantiesiems, ši variacija naudoja kettlebell, todėl lengviau išmokti judėjimą su lengvesniu svoriu.

Kartojimai ir setai

Setų ir kartojimų skaičius deadlift priklauso nuo jūsų treniruočių lygio ir tikslų. Štai keletas bendrų rekomendacijų:

  • Pradedantiesiems: 3 setai po 8-10 kartojimų, su lengvesniu svoriu, kad būtų galima sutelkti dėmesį į techniką.
  • Jėgos treniravimui: 4-5 setai po 5-6 kartojimus, su sunkesniu svoriu ir ilgesniais pertraukų tarp setų.
  • Užimtumo: 3 setai po 12-15 kartojimų su vidutiniu svoriu.

Prisiminkite daryti pertraukas po 1-2 minutes tarp setų ir palaipsniui didinti svorį, kai tampate stipresni.

Grįžti į tinklaraštį