meditasjon og mindfulness hvordan meditere

Meditacija ir dėmesingumas

Gyvenimas yra kupinas sutrikimų ir stimuliacijos. Viskas, ko dauguma mūsų kartais norėtų, yra rasti būdą nurimti ir galėti sustoti akimirkai visiškoje tyloje. Meditacija skirta padėti tau būti labiau čia ir dabar, savo aplinkoje ir savyje. Tu gali medituoti vienas arba su kitais, pagrindinis dalykas yra skirti kelias minutes sau visiškoje tyloje ir ramybėje.

Kartais negali ištrūkti iš situacijos savo mintimis, kartais tiesiog reikia skirti laiko būti, leisti mintims ir emocijoms ramiai plaukti be pasipriešinimo. Tai yra sąmoningumo praktikavimas.

Turizmo striukė meditacijai gamtoje  Bėgimo bateliai meditacijai miške

Kas yra meditacija? 

Meditacija yra psichinė praktika, kurios tikslas gali būti fizinė ir psichinė gerovė, padidėjusi psichinė geba, išplėstas sąmoningumas arba dvasinė įžvalga. Meditacija iš pradžių buvo vykdoma kaip religinė praktika, labiausiai žinoma hinduizme ir budizme. Budistų meditacija dažnai siejama su pačia meditacijos praktika. Tradicinės budistinės meditacijos prasmė yra stebėti kūno funkcijas ir mintis, o tikslas dažnai yra pažinimo pasiekimas. 

Šiuolaikiniais laikais, anapus religinių rėmų, meditacija dažnai praktikuojama siekiant sumažinti stresą, kovoti su nerimu, pagerinti miegą ir gydyti kūną ir protą. Tačiau daugelis šių praktikų, tokių kaip transcendentalinė meditacija, Acem meditacija ir Skandinavijos jogos ir meditacijos mokykla, dažnai įkvėptos budistinės meditacijos. Pastaruoju metu buvo sukurta daug modernesnių meditacijos technikų, tačiau labiausiai išpopuliarėjo sąmoningumas. Tai praktika, kuri perduoda technikas, kilusias iš religinių tradicijų, į vakarietišką mokslinę struktūrą. Todėl sąmoningumo technikos buvo tiriamos, o šių technikų praktikavimas įrodė teigiamą poveikį mūsų sveikatai. 

Power sporto liemenėlė meditacijai  Power sporto liemenėlė sąmoningumo pratimams

Skirtingos meditacijos rūšys

Meditacija dažniausiai skirstoma į koncentracijos ir atvirumo technikas.

Koncentracijos technikos remiasi tuo, kad praktikuotojas sutelkia dėmesį į konkretų objektą, pvz., kvėpavimą, kaip dažnai daroma praktikojant jogą. Naudojant tokias technikas, dažnai dirbama su mantrų meditacija. Religijos kontekste mantra yra šventos ar galingos frazės. Šios frazės naudojamos meditacijoje, kad valdytų mintis ir sušauktų dievus. Modernioje praktikoje tai gali būti trumpi teiginiai su gražiais ir motyvuojančiais žodžiais, kurie atitinka tavo dabartinę situaciją, kuriuos tu kartoji per sesiją, kad rastum ramybę ir komfortą. 

Atvirumo technikos, kita vertus, yra technikos, skirtos atskleisti mintis ir emocijas. Šių tipų technikose rasite sąmoningumą. Kai kurios meditacijos formos sujungia šias dvi technikas. 

Meditacija taip pat gali būti naudojama fizinės veiklos metu. Meditacija dažnai yra sudedamoji dalis tam tikrų modernios jogas formų. Dinaminių meditacija yra tokia meditacijos technika, kuri sujungia fizinius ir psichinius pratimus. Čia kvėpavimo pratimai, šokiai ir psichinis dėmesys sujungiami, siekiant pasiekti pasikeitusią sąmonės būseną. 

Meditacija per pasivaikščiojimą gamtoje  Sąmoningumas per pasivaikščiojimą gamtoje

Kaip medituoti?

Yra daug būdų, kaip medituoti, kaip minėta anksčiau. Tačiau pats paprasčiausias ir lengviausias būdas pradėti praktikuoti meditaciją yra laikytis šių 5 paprastų žingsnių: 

 

1. Vieta

Rask ramų ir patogų vietą, kurioje nebūsi trukdomas, ir į kurią galėtum grįžti vėlesnėms meditacijoms. Tai gali būti svetainėje arba miegamajame. Padaryk viską, kas reikia, kad tavo vieta taptų tokia, kuri suteikia gerų jausmų ir ramybės kūnui ir protui.  

2. Laikas

Nustatyta, kad lengviau laikytis įpročio, jei jis tampa rutina, t.y., jei tai darai tuo pačiu laiku kiekvieną kartą. Patikrink pats, ar nori pradėti dieną su keliais meditacijos momentais, pabaigti dieną su keliais meditacijos momentais, kad geriau miegotum, ar sumažinti stresą, skirdamas kelias minutes meditacijai dienos viduryje.

3. Ilgis

Gerai būtų pradėti meditaciją ir sąmoningumą su 5 - 10 minučių trukme kiekvienai sesijai, kad priprastum ir jaustumeisi patogiai su pratimais. Palaipsniui, kai tai taps natūralu, laiką galima prailginti pagal poreikį. Pasistatyk žadintuvą savo telefone, kad galėtum stebėti laiką, ir daugeliui patinka turėti malonių gamtos garsų, tokių kaip paukščių čiulbėjimas ar bangos, foną, kad būtų geriau įsijungti. 

4. Sėdėjimo pozicija

Norėdamas rasti patogią sėdėjimo poziciją, gali rasti pagalvę ar pledą, ant kurio sėdėsi. Daugelis renkasi klasiką – sėdimą su sukryžiuotomis kojomis ir rankomis ant kelių, tačiau čia nėra teisingo atsakymo, tik fantazija nustato ribas. Svarbiausia, kad tu jaustumeisi patogiai ir galėtum sėdėti tokioje pačioje pozicijoje viso meditacijos laiko.

5. Technika

Tu pats sprendi, ar nori laikyti akis atviras ar uždarytas. Svarbiausia, kad regėjimas netrukdytų susikoncentruoti į vidų meditacijos metu. Ramiai kvėpuok pro nosį, trauk kvėpavimą ramiai iki gerklės, plaučių ir visiškai žemyn į pilvą. Pabandyk padėti ranką ant pilvo pradžioje, kad geriau pajustum, kaip jis prisipildo oro. Tada kvėpuok ramiai ir pajusk ranka, kaip oras palieka pilvą. Galima skaičiuoti iki 4, kai kvėpuoji ir dar kartą iki 4, kai iškvėpi. Jei prarandi skaičiavimą arba mintys pradeda klajoti, kas yra visiškai normalu ir atsitinka, tu gali ramiai sugrąžinti dėmesį į kvėpavimą ir bandyti iš naujo.  

 

Vykdoma meditacija 

Vykdoma meditacija dažnai yra pageidaujama pradedantiesiems, kai jie pradeda praktikuoti meditaciją ir sąmoningumą. Vykdoma meditacija yra tokia, kur tu sek ieško balsą visos praktikos metu ir leidžia jam vesti ir vadovauti tavo smegenų kelione. Tai paprastas būdas medituoti, nes tau suteikiama ką fokusuoti meditacijos metu, ir blaškymosi galvos mintys minimizuojamos. 

Yra daug vykdomų meditacijų, kurias galima rasti YouTube, net ir norvegų kalba.

Tai taip pat galima daryti naudojant meditacijos programas, tokias kaip HeadSpace arba 10%Happier. Jos siūlo įvairių vykdomų meditacijos pratimų ir galimybę užsirašyti pratimus bei palaikyti kasdienę meditacijos rutiną. Tokios programos taip pat dažnai siūlo pritaikytą meditaciją įvairiais tikslais, ar tai būtų geresnis miegas, mažiau streso ar didesnis pasitikėjimas savimi ir kontrolė.  

Sąmoningumas

Sąmoningumas yra „dėmesingas buvimas akimirkoje“ ir labai primena tradicinę meditaciją, tačiau dėl šiuolaikinio marketingo dažnai naudojamas kaip gydymo metodas psichinės sveikatos srityje ir atskirtas nuo religijos, kad būtų prieinamas visiems, nepriklausomai nuo įsitikinimų. Programos HeadSpace ir 10%Happier yra apibrėžiamos kaip sąmoningumo programos, nes jos skirtos atsipalaidavimui ir praktikai visiems, norintiems išbandyti technikas, kad pagerintų savo gyvenimą. 

Sąmoningumo technikos yra dauguma tų pačių, kurias randame meditacijoje, tačiau tikslas praktikuojant sąmoningumą yra bendras savęs psichinės sveikatos pagerinimas, o ne siekti dieviško atskleidimo. 

Tilbake til bloggen